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Answers to the questions from the interested suppliers
in open competition “Design guidelines for Rail Baltic / Rail Baltica Railway”,
id. No RBR 2017/1

RB Rail AS presents the following answers to the questions received until 23 January, 2017 from the
interested suppliers:

No

Question

Answer

1.

Would the fact of being engaged for this
contract pose a conflict of interest thereby
excluding one from participating in future
design and/or other engineering services for
Rail Baltica?

Being engaged in the execution of this contract will
not automatically exclude the respective supplier
from participating in future design and/or other
engineering services within Rail Baltic/Rail Baltica
project.

One can assume that the level of detail of the
design guidelines should correspond to the
level of detail of the corresponding design to
be executed. Would you please clarify whatis
the level of detail of the design guidelines:
preliminary  design, detailed design,
construction design, or other?

Design guidelines shall set predefined and
standardized technically and economically justified
engineering and design solutions for Rail Baltic / Rail
Baltica to be applied at design, construction and
operation phases of the Railway. Design guidelines
will be mandatory for all stakeholders involved in
design and construction of the Railway.
Engineering and design solution shall provide
sufficient level of detail to provide guidance to the
designing engineers, the guidance may include
drawings of conceptual level.

Is the budget for this contract publicly known
and if so would you please inform us?

No, it is not stated in procurement announcement
and shall not be announced.

In §4.3 it states that the place of execution of
Services as being Latvia, Estonia and
Lithuania. Would you clarify the meaning of
“execution of Services”. Does this
requirement mean that all human resources
performing Services have to work in Latvia,
Estonia and Lithuania when performing any
part of Services?

The place of execution of services mean that
meetings where presence of particular personnel
will be required can be held in Estonia, Latvia and
Lithuania. It does not require that all personnel are
located in all three states during all period of
delivery of services.

In 8§83.1 one cross-border transport
infrastructure project is required for the
Legal advisor expert, but no similar
requirement is stated for the Project
manager or the General advisor experts. In

Section 8.3.1 states only the minimum qualification
requirements, Section 20.5.1 states Proposal
evaluation methodology where you can receive
additional points when your proposed expert is
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§20.5.1 cross-border projects are listed as
evaluation criteria for these the three
experts. Would you please confirm?

above minimum set of criteria, for example, with
cross-border project experience.

6. | Chapter 8.3.1 clause (g) sub clause (iii): Could | References to European regulation (legistlation) that
you specify relevant "European railway | are directly relevant to this railway project are listed
regulation”? in the Appendix 1 to Technical Specification “Draft

Technical standards and specifications Manual of
Rail Baltic / Rail Baltica Railway”
(http://railbaltica.org/en/procurement-15, section
“Downloads”). Please be advised that this is not
considered an exhaustive list.

7. | Chapter 8.3.1 clause (g) sub clause (iv): Would | We confirm that “one cross-border transport
you confirm that “one cross-border transport | infrastructure project” can be other than a railway
infrastructure project” can be other than | infrastructure project.
railway infrastructure project, e.g. bridge or
road?

8. [ In § 15.1.1 (e) it states that the Consultant | No, all staff is not required to be onsite all service
shall ensure full time availability of its | provision period, but has to be available for
personnel. Does this mean that all staff | communication and onsite visits if required.
working on the services, including the seven
experts, must be onsite for the 23 week
duration of the services?

9. | In chapter 354 it is stated that “The | Up to 30 days for decision on which option to
Contracting authority decision on which | continue isincluded in the service provision period -
option to continue might take up to 30 days.” | 24 weeks.

Is this 30 days already included in the given
time of 24 weeks, that is defined in chapter
637

10.| In chapter 354 it is stated that “Upon a | Please note that:
request by the Contracting Authority, the | 1. Section 58 of Technical Specification states: “Upon
Contractor shall take part and, where a request by the Contracting Authority, the
necessary, prepare informative materials or Contractor shall take part and, where necessary,
work reports in meetings, forums, prepare informative materials or work reports in
discussions, etc. organized by the meetings, forums, discussions, etc. organized by
Contracting Authority or where the the Contracting Authority or where the
Contracting Authority shall take part. Such Contracting Authority shall take part. Such events
events are, for instance, Rail Baltica Task | are, for instance, Rail Baltica Task Force meetings,
Force meetings, workgroups, meetings in the workgroups, meetings in the European
European Commission, meetings with Commission, meetings with stakeholders in Latvia,
stakeholders in Latvia, Lithuania, Estonia, Lithuania, Estonia, Poland, or Finland, conferences,
Poland, or Finland, conferences, discussions, discussions, etc.” instead of 35.4;
etc.” What is the expected amount of these | 2. Section 60 of Technical Specification states:
within the contract? “Initiated by the Contracting authority the

11.] In chapter 354 it is stated that “Initiated by Contractor's project manager of the study, his

the Contracting authority the Contractor's

deputy or any other competent Contractor's




project manager of the study, his deputy or
any other competent Contractor's experts
may be invited to take part in the meetings
organized by the Contracting authority or
meetings, where the Contracting authority
shall take part, together with representatives
of other authorities.” What is the expected
amount of these within the contract?

experts may be invited to take part in the meetings
organized by the Contracting authority or
meetings, where the Contracting authority shall
take part, together with representatives of other
authorities.” instead of 35.4.)

It is estimated that Contractor (members of
proposed team of experts) could be required to take
part in up to 3 (in total) meetings relevant to Section
58 and 60.

Procurement commission
chairman

Aigars Kivlins




