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Electronic Procurement System 

 

An answer to the questions from the interested suppliers 
In the open competition “Recruitment services – in the Baltic States  
(Latvia, Lithuania, Estonia)”, 
Identification number, RBR 2024/4 
 
 RB Rail AS presents following answers to the questions received from the interested suppliers until 
26th May 2024: 
 

No Question Answer 
1.  Is it necessary to establish branches in 

Lithuania and Estonia if we already have 
partnership with other companies in these 
countries that you can contact when needed? 

The Procurement commission informs that in 
accordance with Section 8.4.3. of the 
Regulations is stated that “The Tenderer shall 
have Pan-Baltic representation (i.e., offices, 
affiliates, branches) in all three Baltic countries 
(Latvia, Lithuania, Estonia).” 
 
The Procurement commission informs that the 
relevant requirement does not impose an 
obligation to establish branches. When 
submitting a proposal for procurement, the 
Tenderer must provide evidence that it has a 
representation in Pan-Baltic.  
With regard to already existing cross-border 
cooperation partners, the Tenderer can fulfil the 
mentioned requirement as follows: for example, 
by participating in procurement as a 
"partnership" (together with cooperation 
partners) (please pay attention to the Section 7 
of the Regulations), or indicate that they are the 
persons on whose capabilities the Tenderer is 
relying (please pay attention to the Section 9 of 
the Regulations).  

2.  In Lithuania and Estonia, is it mandatory for 
the collaborating entity to be a company, or 
can it also be a sole proprietorship? 

The Procurement commission confirms, 
collaborating entity can also be a sole 
proprietorship.  However, the Procurement 
commission kindly asks to pay attention to the 
fact that it is necessary to identify the type of 
cooperation, for example, whether the relevant 
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cooperation partner is a person on whose 
capabilities the Tenderer is relying.  

3.  Can all the project managers responsible for 
the actual selection be based in Latvia, with 
only liaison contacts present in Lithuania and 
Estonia?  

It follows from the Technical Specification that 
also those Project Manager who will work on 
recruitment projects in Estonia and Lithuania, 
must have in-depth expertise of the local 
candidate market. This approach is also implied 
by the draft Contract. The Procurement 
commission assumes that local language skills, 
which an expert working from Latvia is unlikely 
to have, would be very useful for a thorough 
understanding of the local candidate market. 
This could lead to the suspicion that the 
proposed Project Manager will not be able to 
meet the above requirements. Therefore, 
although it is not a mandatory requirement, 
knowledge of the local language would be 
highly desirable, despite the fact that English is 
specified as the working language in the 
Technical specification and the draft Contract. 
However, considering the above, it must be 
stated that the Tender can also propose a Project 
Manager based in Latvia for cross-border 
cooperation, as long as he/she is able to fulfill all 
the requirements of the Technical specification 
and the Contract. 
  
Additionally, the Procurement commission 
emphasizes that in accordance with Clause 3.5.3. 
of the draft Agreement, the Service Provider will 
always be bound by this obligation: “the Service 
Provider shall replace the Sub-Contractor and/or 
Approved Staff member which, during the 
effectiveness of this Agreement, fails to meet 
any of the requirements set out during the 
Procurement Procedure.” In addition, other 
mandatory principles contained in the 
Agreement must be respected, such as the 
contractual principles that Services must be 
provided to a high quality and in accordance 
with the Good Industry Practice. In other words, 
all of this means that the Service provider will be 
required to replace the personnel if such 
personnel will be unable to ensure high-quality 
performance of the Contract, i.e., inter alia, such 
an obligation will also arise if it turns out that the 
Sub-Contractor and/or Approved Staff member 
does not have in-depth expertise of the local 
candidate market. 

4.  Based on the requirements outlined in 
section 8.3.1. and 8.3.2 of the tender 
document, could you please clarify if,  
  
in the case of a partnership involving several 
companies, we provide an average annual 
financial turnover within last 3 (three) 
financial years about all the companies 
together (8.3.1.) and we give an information 

Regarding requirement No 8.3.1. of the 
Regulations 
 
The Procurement commission explains that in 
case the Tenderer submits the proposal as a 
partnership, it also can certify compliance with 
the above-mentioned requirement jointly. 
Respectively, according to the requirements of 
the Regulation, it is not established that each 
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about the member of the partnership on 
whose capacity Tenderer is relying to certify 
its financial and economic performance and 
who will be financially and economically 
responsible for fulfilment of the Contract 
(8.3.2.) 
  
it is mandatory to provide the information 
about a liquidity ratio and equity capital for 
each company in a partnership or 
alternatively is sufficient to provide this 
information for only one main responsible 
company within the partnership? 

member of partnership must fulfill the 
mentioned requirement. 
 
Also, according to Regulations is stated, that if 
the Proposal is submitted by a partnership, the 
Tenderer shall indicate the member of the 
partnership on whose capacity Tenderer is 
relying to certify its financial and economic 
performance and who will be financially and 
economically responsible for fulfilment of the 
Contract including this information in the 
agreement of cooperation (or letter of intent to 
enter into agreement) stipulated in Section 8.2.1 
of the Regulations. 
 
 
At the same time, the Regulation provides the 
possibility that the Tenderer can rely on the 
financial capabilities of another person to prove 
compliance with the mentioned requirement. It 
also can be a partnership member(s). Also, in 
such case, the Tenderer needs to indicate in the 
proposal on which members financial capacity 
(i.e., turnover) the Tenderer is relying and needs 
to indicate each member of the partnership 
which will be financially responsible for the 
performance of the contract (please pay 
attention to requirements stipulated in Section 
8.2.1).  
 
Considering abovementioned, the Procurement 
commission explains that the Tenderer can 
submit the documentation specified in the 
Section 8.3.1 of the Regulations only for one 
member of the partnership, if this particular 
member alone meets the financial standing 
criteria specified in the Section 8.3.1.  
 
Regarding requirement No 8.3.2. of the 
Regulations 
 
According to the requirements of the 
Regulations, it is provided that in the case of a 
partnership: 
1) the requirement can be fulfilled by each 
member of the partnership; and also 
2) the requirement can be fullfiled by those 
member(s) of the partnership on whose 
financial and economic capabilities the 
partnership is relying and who shall be 
financially and economically responsible for 
fulfilment of the procurement contract.  
 
In other words, the Tenderer may submit 
evidence only of that member(s) of the 
partnership, if Tenderer is relying to those 
member(s) to certify its financial and economic 
performance and those member(s) will be 
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financially and economically responsible for 
fulfilment of the Contract.  
In such case, the Procurement commission 
kindly asks to pay attention all necessary 
documents which must be submitted (e.g., 
agreement of cooperation).  

 
 
Sincerely, 
 
Procurement commission chairperson / Secretary I. Zuļķe 
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