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Electronic Procurement System

Answers to questions from the interested supplier
in the procurement “Legal services”,
identification number RBR 2022/17

Nr.

1.

RB Rail AS presents following answers to questions received from the interested supplier
until 16 August 2022:

Question

Estonian Public Procurement Act (PPA) or
administrative law, do not foresee a
"procurement commission”. There is even no
mention of such a commission in the PPA. The
authority to issue decisions in Estonian public
tenders rests with the contracting authority or
contracting entity itself, not any commission
that the contracting authority or entity might
or might not set up. Hence, decisions in public
procurement are issued by persons who have
a statutory authority to make such decisions.
If a contracting authority is a public body
under administrative law, as usually is the
case, then the decision is an administrative
act, and therefore issued by a person
authorized under law to issue such decisions.
Usually it's the head of the authority.
Therefore, the reference in 4.1.1.(b) is not
relevant in Estonia, as such commissions are
not required by law and even if a contracting
authority sets up such a commission, then the
commission does not have authority to issue
decisions. Under Estonian procurement
practice, such commissions, if they are
formed, prepare decisions for the decision
makers, not make decisions themselves. In
addition, a tender in Estonia does not "finish"
with a decision to award a contract. According
to the PPA § 73(3) a tender procedure finishes
with the awarding of the contract (not the
decision to award) or on various grounds

Answer

The Procurement commission kindly
indicates that the aim of the requirement
for the Public Procurement Law Expert
stipulated in the Section 3.1, Sub-Section
4.1, Clause 1), Sub-Clause b) of the Annex 1
“Technical specification” of the
Procurement regulations is that tender
indicated to meet the requirements for
experience of the Public Procurement Law
Expert has ended (is not ongoing) and it
has ended with awarding the contract
(tenderer was not terminated, suspended
etc.).

Although establishing the procurement
commission is not mandatory in Estonia, in
practice it is still often formed for each
procurement. But considering the aim of
the requirement mentioned above and the
fact that establishing the procurement
commission is not mandatory in Estonia,
experience of the Public Procurement Law
Expert proposed for Estonia in this regards
(Section 3.1, Sub-Section 4.1, Clause 1),
Sub-Clause b) of the Annex 1 “Technical
specification” of the Procurement
regulations) will be considered as
compliant also if the tender indicated was
concluded with the awarding of the public
contract.
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where the procedure fails. The PPA foresees a
possibility of a decision to award a contract
only for contracts concluded under a
framework agreement, but is not available for
any other types of procedures. Should Clause
4.1.1.(b) of the Annex 1 to the Regulation be
worded as follows - tender procedure
concluded with the awarding of a public
contract?

Based on our experience, drafting answers to
the questions addressed during the
procurement phase in Estonian procurement
is normally reserved to the technical experts
of the contracting authority, not an external
law firm. Since the aim of the tender is to set
up a panel of law firms, we would kindly ask
you to reconsider the requirement in Clause
4.2.4 of the Annex 1 to the Regulation because
it is hindering competition on the Estonian
market.

Considering that assignment orders within
the Framework agreement may include
assisting and advising the procurement
commissions on the preparing answers to
potential  suppliers’ questions, the
existence of such experience is necessary
to ensure quality service and accordingly
the Procurement commission considers
the requirement reasonable and justified.

Please note that it is not planned to involve
experts in preparation of the answers to
technical questions, but in preparing
answers to questions related to the
legal/public procurement topics.

The Regulation refers to two terms
procurement contract price (Clause 4.1.1.(a) of
the Annex 1 to the Regulation) and planned
procurement contract price (Annex 4, table
“Project experience of Public Procurement
Law Expert”, column 7). Could you please
clarify which of the numbers should the
tenderers indicate and whether that should
be understood as the estimated value of the
procurement under Article 5 of the Directive
2014/24/EU.

The Procurement commission confirms
that “procurement contract price”
mentioned in the Section 3.1, Sub-Section
4.1, Clause 1), Sub-Clause a) of the Annex 1
“Technical specification” of the
Procurement regulations is the same as
“planned procurement contract price”
mentioned in the column 7 of table
“Project experience of Public Procurement
Law Expert” in the Annex 4 “Description of
key expert's experience” of the
Procurement regulations. Additionally, it is
the same as “estimated value of the
procurement” mentioned in the Article 5 of
the Directive 2014/24/EU".

Sincerely,

Procurement commission chairperson / secretary

V. Ezergaile
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' Directive 2014/24/EU of the European Parliament and of the Council of 26 February 2014 on public procurement and
repealing Directive 2004/18/EC (Available here: https://eur-lex.europa.eu/legal-

content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32014L0024)
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