
 

 

Riga, 22 January 2016 
No 6.1/2016-12 
 
Answers to the questions from the Candidates  
in procurement No P/2016-2 “Legal Services for Rail Baltica Project” 
 

The Management of RB Rail AS has prepared following answers to the questions 
received from the Candidates by January 20, 2016: 

No Question  Answer 

1.  Is RB Rail AS looking for one service 
provider for all three jurisdictions or a 
separate service provider for each of the 
jurisdictions? 

RB Rail is looking for a service provider 
who is able to deliver the services in all 
three Baltic States. The ability to 
provide knowledge and expertise on the 
specific subject in each of the Baltic 
States will be evaluated in accordance 
with the Evaluation methodology. 

2.  In case one service provider is accepted 
for provision of legal services in all three 
jurisdictions (maybe with sub-contacting 
arrangements for some of the 
jurisdictions), will certification and 
registration in the country of residence of 
that service provider alone (Latvia) satisfy 
the requirement in Section 5.1 of the by-
laws? 

If a sub-contracting approach is 
proposed, the Candidate has to submit 
a documentary evidence proving the 
sub-contractor’s competence and 
qualifications in the respective field in 
accordance with the section 5.1 of the 
Rules of pre-qualification.  

3.  Taking into consideration that services will 
be needed in all three jurisdictions, 
including sub-contracting arrangements 
are allowed, is it acceptable according to 
Section 5.3 of the by-laws to submit 
references from any of the jurisdiction 
(e.g. two projects from one jurisdiction 
and the third from another, or each 
project from different jurisdiction)? 

The Candidate is allowed to rely on the 
competence and experience of another 
provider. But there must be proof of the 
cooperation with this provider whose 
experience and resources will be used 
for the provision of the requested 
services by the company.  
References can be submitted 
disregarding place of delivery 
(jurisdiction). 

4.  Please clarify meaning of the phrase „for 
EU funded projects“ which is used in 
Section 5.3 of the by-laws: does it mean 
that legal services were paid from EU 
funding or does it merely mean that the 
project was financed from EU funding 
although the legal services could have 
been paid from different funding?  

The section 5.3 means that Candidate 
shows the experience in provision of 
services under EU funded projects. 
Using the formulation from the 
question: ‘it merely means that the 
project was financed from EU funding 
although the legal services could have 
been paid from different funding’. 



 

 

5.  Please clarify the requirement in Section 
6.5 of the by-laws: is documentary 
evidence proving the qualification of a 
candidate required or not, and with 
respect to which qualification 
requirements such documentary evidence 
is required? 

The Candidate has to submit a 
documentary evidence proving 
applicant’s and sub-contractor’s (if 
such is proposed) competence and 
qualifications in the respective field in 
accordance with the sections 5.1 and 
5.2 of the Rules of pre-qualification. 
The Candidate may submit any 
documents that are deemed 
appropriate to support the required 
qualifications. There is no limitation to 
a specific set of documents. 

6.  What documents if any a law firm should 
submit with a proposal according to 
requirements defined at clause 6.5. of 
invitation to submit pre-qualification 
documents for procurement “Legal 
Services for Rail Baltica Project”? 
 

See answer 5. 

7.  Should a candidate limit description of its 
experience in providing services in Annex 
2 to the by-laws to the experience which 
it has had during the previous three full 
economic years, as in Section 5.3 and 
Annex 3., or there is no such limitation? 

There is no such limitation. However, 
the Candidate has to ensure that the 
referenced experience and resources 
are still is available for the provision of 
the services included in the proposal. 

8.  We understand the candidate should have 
the capability to provide legal services on 
a pan-Baltic level, (Estonia, Latvia and 
Lithuania).  Can the candidate consist of a 
group of persons and/or legal entities in 
all three countries (for example a group of 
law firms with one firm from each of the 
three Baltic countries) or must the 
candidate be an entity/person/group of 
persons from one country with sub-
contractors (or other cooperation 
arrangements) with legal service providers 
in the other two countries? 

It is not required that a Candidate from 
Latvia participates in association with 
representatives (group of persons) in 
Lithuania or Estonia. However, it has to 
be described how the Candidate is 
planning to deliver the Services 
(including the involvement of the 
experts) as described in the 
Specification in order to ensure that 
experienced legal advisors provide legal 
services on various legal matters across 
all three Baltic states. 

9.  Section 5.2 of the prequalification rules 
requires that the Candidate’s annual 
turnover is not less than 200,000 EUR for 
the last three years (2013,2014, 2015).  If 
the applicant operates in a business form 
which is not required to prepare annual 
accounts (for example a sworn attorneys 
office or zvērinātu advokātu birojs) in 
Latvia, what documents may the 
Candidate utilize to show its turnover?  Is 
a statement of confirmation of the annual 
turnover from the Candidate sufficient? 

Statement of the confirmation of the 
annual turnover from the Candidate is 
sufficient if the applicant operates in a 
business form which is not required to 
prepare annual accounts. But, if the 
Candidate is in the possession of 
documentary evidence to prove 
qualification of section 5.2 (i.e. profit-
loss statement, etc.), it shall be 
submitted. 

10.  Section 5.3 of the prequalification rules 
states that the candidate must have 
successfully performed (i.e. the 
agreement must have been finalised by 

Requirement refers to any of the 
mentioned situations. This requirement 
is meant to make sure that the 
Candidate has the appropriate 



 

 

the date of submission of the proposal) at 
least 3 services (tasks, works etc.) for EU 
funded projects in the field of proposed 
services by the Candidate.  Do we 
understand correctly that this 
requirement should be read broadly and 
refers to any of the below situations: 
a. The candidate provided legal 

services/advice to a person or entity 
that receives EU funding; 

b. The candidate has been awarded EU 
funds for implementing a project; 

c. The candidate has acted as a sub-
contractor on an EU funded project; 

d. The candidate advises on legal issues 
pertaining to EU funded projects (for 
example compliance with EU funding 
reporting requirements or 
implementation requirements of a 
particular project.). 

experience and is familiar with the EU 
laws relevant to the EU financed 
projects (see answer 4). 

11.  During our review of the Rules of Pre-
qualification we have observed that in the 
Pre-Qualification criteria there is a 
requirement listed in Section 5.3 that 
within last 3 full economic years (2013, 
2014, 2015) the candidate must have 
successfully performed (i.e. the 
agreement must have been finalized by 
the date of submission of the proposal) at 
least 3 services (tasks, works, etc.) for EU 
funded projects in field of proposed 
services by the candidate. 
 
Pursuant to our knowledge of existing 
public procurement regulations of Latvia 
and the European Union it is not permitted 
to include a qualification criterion for 
services which is based on the source of 
funding for the relevant projects in which 
the experience is demonstrated by 
candidates. This interpretation has 
applied towards several contested terms 
and conditions of public procurement 
projects in which experience in the state-
funded, municipality-funded, or EU-
funded projects was required, and it was 
not recognized as presenting the 
candidates’ experience in the most 
objective manner. 
 
Do we understand this correctly that the 
requirement of Section 5.3 may not be 
applicable as the only add-on condition 
presenting the candidates’ expertise in 

The public procurement regulations of 
Latvia are not binding for this particular 
procurement procedure. 
Also see answer 10. 
 



 

 

the list of Services? Namely, would the 
candidate’s expertise in totality 11 
sections of Fields of Proposed Services de 
disregarded if at least 3 of them in the last 
3 years are not EU-funded projects? We 
believe that such interpretation may 
unjustifiably narrow the scope of 
candidates.  

12.  Is it acceptable that at a list of references 
(annex No 3) information regarding capex 
of agreement is not mentioned as such 
information in most cases is confidential 
and clients do not allow to disclose it to 
third persons. 

The information regarding capex in the 
list of the references is meant as total 
amount of EU funded project within 
which the legal advice (services) was 
provided to Customer (receiver of EU 
funds). 

 
 
 
 

 
Vija Vītola 
Board Project Manager 
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